روزشمار تاریخ

شهادت عالم مجاهد سید مصطفی خمینی

شهادت عالم مجاهد حاج‏ سیدمصطفی خمینی فرزند ارشد امام خمینی(ره)، درگذشت "ستار خان" سردار ملی و تولد عبدالعزیز رنتیسی رهبر جنبش مقاومت اسلامی فلسطین از رویداد‌های تاریخی است که در ۱ آبان روی داده است.

خبرگزاری فارس: شهادت عالم مجاهد سید مصطفی خمینی

به گزارش خبرگزاری فارس، امروز 1 آبان 1393 خورشیدی برابر با 28 ذی الحجه 1435 هجری و 23 اکتبر 2014 میلادی است و رویداد‌تاریخی ذیل روی داده است.

*عملیات عاشورای 4 در منطقه هورالهویزه (1364ش)

عملیات عاشورای 4 با هدف انهدام نیروهای دشمن در منطقه عملیاتی غرب دریاچه ام النعاج واقع در هورالهویزه توسط سپاه پاسداران و در وسعتی در حدود 110 کیلومتر مربع صورت گرفت.

در این عملیات 64 پایگاه و 7 آبراه در غرب دریاچه ام النعاج آزاد و بیش از صد فروند قایق بزرگ و کوچک و انواع سلاح‏های سنگین و نیمه سنگین و چندین انبار مهمات و... از دشمن منهدم شد.

به غنیمت گرفتن 27 فروند قایق، 4 قبضه خمپاره ‏انداز، 2 قبضه توپ ضدهوایی و تعداد زیادی سلاح دوشکا و آرپی‏جی هفت از دیگر نتایج این عملیات بود. در این عملیات، دشمن بیش از سیصد نفر کشته و زخمی به جای نهاد، 25 پاسگاه منهدم شد، یک فروند هواپیمای دشمن سقوط کرد و 110 کلیومتر مربع از زمین‏های منطقه آزاد شد.

*تشکیل جبهه ملی به رهبری دکتر "محمد مصدق" (1328 ش)

در 18 مهر 1328ش، نوزده تن از رجال سیاسی از جمله دکتر محمد مصدق، به عنوان اعتراض به انتخابات دوره شانزدهم مجلس شورای ملی به دربار رفته و در آنجا متحصن شدند. همان افراد در روز اول آبان در منزل دکتر مصدق گرد آمده و جبهه ملی ایران را به رهبری وی تشکیل دادند.

در نتیجه تلاش‌‏های این جبهه، انتخابات تهران و حومه، باطل اعلام شد. از آنجا که جبهه ملی یک حزب نبود، رهبرانِ گروه‏ها و احزاب مختلف در آن عضویت یافتند.

از این رو، این جبهه از گرایش‏ها و افراد مختلف العقیده و ماهیتاً متفاوت و حتی متعارض تشکیل شده بود. وقتی که جبهه ملی به مجلس راه یافت، رهبری ضد استعماری ملت ایران را با حمایت علما و مردم بر عهده گرفت و کوشید از رقابت آمریکا و انگلیس، به نفع مبارزه استفاده کند.

مهمترین کاری که در آن مقطع به پیشگامی جبهه صورت گرفت، ملی شدن صنعت نفت ایران و خلع ید از شرکت نفت ایران و انگلیس بود. این جبهه پس از قیام 30 تیر 1331، دچار اختلاف درونی شد و گروهی از اعضای آن به ویژه بخشی از جناح مذهبی به رهبری آیت‏ اللَّه کاشانی که رهبری با نفوذ در نهضت بود، از دکتر مصدق فاصله گرفت و همین امر، جبهه ملی را دچار سستی نمود. پیامدهای این اختلاف در جبهه ملی و نهضت، وقوع کودتای 28 مرداد 1332 علیه دولت مصدق بود. پس از آن، با دستگیری و زندانی شدن رهبر و سرکوب اعضا، جبهه ملی عملاً از هم پاشید و در سال‏های بعد جبهه ملی دوم و سوم و چهارم به وجود آمدند.

*شهادت عالم مجاهد "حاج‏ سیدمصطفی خمینی" فرزند ارشد امام خمینی(ره) (1356 ش)

آیت ‏اللَّه حاج سید مصطفی خمینی در آذرماه 1309 ش در قم به دنیا آمد و پس از گذراندن دوران ابتدایی، در 16 سالگی به تحصیل علوم اسلامی روی آورد. وی از سال 1330 در درس خارج پدر فرزانه خویش و آیت‏ اللَّه بروجردی حاضر شد و از محضر آیات عظام علامه طباطبایی، سیدمحمد محقق داماد، شیخ مرتضی حائری و سید محمد باقر سلطانی طباطبایی بهره برد.

ایشان از سال 1341 همراه با امام به مبارزه با رژیم پرداخت و در پیشبرد نهضت اسلامی نقش بسزایی ایفا کرد. وی پس از تبعید حضرت امام به ترکیه، با سیل خروشان مردم خشمگین به خیابان‏‌ها آمد و به بیوت مراجع رفت.

پس از این حرکت ضدرژیم، عوامل طاغوت او را دستگیر و پس از آزادی چند روزه، به ترکیه تبعید کردند. حاج آقا مصطفی پس از چند ماه حضور در ترکیه، در مهر 1344 ش به همراه پدر به نجف رفته و به درس و بحث پرداخت. ایشان از همان جا نیز شیوه‏‌های نوین مبارزه با شاه را دنبال می‏‌کرد و مشاوری برجسته و متعهد برای امام بود. در نجف، مدتی به دلیل کوشش‏‌هایی که علیه رژیم ضداسلامی عراق انجام داد دستگیر شد و او را به شدت از فعالیت‏های سیاسی منع کردند. سرانجام آیت ‏اللَّه مصطفی خمینی در اول آبان 1356 ش برابر با 9 ذی قعده 1397 ق در 47 سالگی به شکل مرموزانه‏ای به شهادت رسید.

حضرت امام، رحلت حاج سیدمصطفی را از الطاف خفیه الهی خواندند و در مورد فرزند دلبندشان فرمودند: "مصطفی امید آینده اسلام و ایران بود". بازتاب خبر ارتحال ایشان، ابعاد بسیار وسیعی به خود گرفت و در حرکت توفنده مردم انقلابی مؤثر بود.

بدن مطهر آن شهید با آب فرات غسل داده شد و در کنار مقبره علامه حلی در صحن امام علی(ع) مدفون گردید.ازآیت‏اللَّه حاج سید مصطفی خمینی آثار متعددی بر جای مانده است که مکاسب محرمه در 2 جلد، تفیسر قرآن در 3 جلد و کتاب الاصول از آن جمله‌‏اند.

 

*اعلام اعطای پروانه اقامت به محمدرضا پهلوی در آمریکا توسط کارتر (1358ش)

با فرار محمدرضا پهلوی از ایران و پیروزی انقلاب اسلامی، وی به عنوان یک مزاحم برای اکثر کشورها تلقی می‏‌شد چرا که ورود شاه به هر کشور، منافع داخلی و خارجی آن کشور را در معرض خطر قرار می‌‏داد. از سوی دیگر آمریکا که هنوز به داشتن روابط با ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی امیدوار بود، نمی‏‌خواست با پذیرش شاه، به اعتبار و جایگاه خود لطمه بزند.

با این حال، در اواخر مهرماه 1358 که سفر محمدرضا به آمریکا اعلام شد و مسأله مداوای پزشکی و نیاز به استراحت عنوان گردید، جیمی کارتر رییس جمهور وقت آمریکا با فرستادن یک پروانه اقامت در آمریکا برای وی و همراهانش تلاش نمود حضور شاه در این کشور را به مشکلات جسمی و بیماری وی ارتباط دهد نه مسائل سیاسی. این عمل در موقعیتی صورت گرفت که مسؤولان نظام اسلامی، برای محاکمه شاه، تقاضای استرداد وی را از دولت‏‌ها داشتند.

حضور شاه در آمریکا یکی از دلایل به وقوع پیوستن اشغال لانه جاسوسی آمریکا در تهران توسط دانشجویان پیرو خط امام در 13 آبان آن سال به شمار می‌‏رود.

*تشکیل مرکز زرهی سپاه پاسداران (1360 ش)

 

*انتخابات دوره سوم مجلس خبرگان رهبری (1377 ش)

سومین دوره مجلس خبرگان رهبری در سال 1377 در حالی افتتاح و مشغول به کار شد که چالش‌های نوینی در کشور بروز کرد اوضاع و شرایط تازه ای ایجاد شده بود، چنین وضعیتی ،حضور هوشمندانه و مدبرانه خبرگان را طلب می‌کرد و کمترین مسامحه انان در این عصر به عاملی برای گسترش شبهات و سوء استفاده چالشگران داخلی و خاجی تبدیل می گردید.

 

*نرمان وزیر مختار انگلیس به اتفاق ژنرال ایرونساید فرمانده قوای

انگلیس در تهران مشیرالدوله رئیس الوزراء را ملاقات نمودند(1299ش)

و رسماً برکناری استاروسلسکی فرمانده قزاقخانه را خواستار شدند. در عین ملاقات گوشزد شد در صورت عدم اجرای این خواسته کمک خرج ماهیانه دولت ایران قطع خواهد شد.

 

*رویدادهای مهم این روز در تقویم هجری ( 28 ذی الحجه 1435 )

 

*درگذشت "ستار خان" سردار ملی(1332 ق)

ستارخان در سال 1284 ق در قره داغ آذربایجان به دنیا آمد. در ابتدا به صورت جوانی عیّار منش زندگی می‏‌کرد و دوستانی همچون خود داشت.

پس از آغاز مشروطه و رویداد محاصره‏ی تبریز، به مشروطه خواهان پیوست و در اثر رشادت‏‌ها و پایمردی‌‏های فراوان، عنوان سردار ملی گرفت.

او جزو کسانی بود که پس از فرار محمدعلی شاه، فاتح تهران بودند. اما پس از چندی با دولت درگیر شده و توسط آن‏ها خلع سلاح و منزوی گردید. اواخر عمر خود را در تهران و با تنی زخمی و روحی خسته گذرانید و سرانجام در 48 سالگی بدرود حیات گفت ودر صحن حرم عبدالعظیم در ری به خاک سپرده شد.

 

*تهاجم وحشیانه‏ سپاهیان یزید بن معاویه و وقوع حادثه‏ دردناک "حَرّه" در مدینه(63 ق)

پس از واقعه‏ کربلا و شهادت امام حسین(ع) و یاران و نیز اسارت اهل‏بیت، عده‏‌ای از مردم مدینه جهت آشنایى با رویّه و رفتار یزید بن معاویه راهی شام شدند.

آنان، زمانی که به شهر بازگشتند برای مردم مدینه از فسق و فجور یزید گفتند. مردم مدینه نیز کارگزار یزید، عثمان بن محمد بن‏ ابی‏ سفیان و مروان بن حکم و سایر امویین را از مدینه بیرون کردند و با عبداللَّه بن حنظله، بیعت نمودند. چون این خبر به گوش یزید رسید، مسلم بن عُقبَه معروف به مجرم و مُسرف را با لشکری فراوان به سوی مدینه فرستاد. لشکر شام در سنگستان بیرون مدینه معروف به "حرّه" که در یک میلی مسجدالنبی(ص) قرار دارد، با مردم مدینه وارد جنگ شد. مردم مدینه پس از دادن کشته‏‌های فراوان به مدینه گریختند. لشگر شام نیز در تعقیب آن‏ها وارد مدینه شدند. مسرف بن‏عُقبه به مدت 3 روز جان و مال و ناموس مردم مدینه را برای لشگر خود حلال نمود و لشکریانش نیز از هیچ جنایتی (حتی زنا در مسجدالنبی) فروگذار نکردند.

مسرف بن‏عقبه در مدینه کاری را برای یزید انجام داد که "بُسر بن اَرطاة" پیش از او در حجاز و یمن برای معاویه انجام داده بود. چند روز پس از این واقعه، مسرف بن عقبه در راه مکه و در پی جنایتی دیگر به دَرَک اَسفَل شتافت. حمله‏ی سپاهیان یزید به کشتن شدن بیش از ده هزار نفر انجامید و به واقعه‏ی حره معروف گشت.

 

*رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی ( 23 اکتبر 2014 )

*تولد "عبدالعزیز رنتیسی" رهبر جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (1947م)

عبدالعزیز رنتیسی (23 اکتبر 1947 - 17 آوریل 2004)، رهبر وقت جنبش مقاومت اسلامی حماس که در روز شنبه 29 فروردین 1383 (17 آوریل 2004) در نوار غزه توسط سازمان اطلاعات و امنیت داخلی اسرائیل (شاباک) ترور شد.

عبد العزیز علی عبد الحفیظ الرنتیسی» در 23 اکتبر 1947 در روستای یبنا به دنیا آمد. پس از جنگ 1948 6 ماهه بود خانواده اش به نوار غزه پناه برده و در اردوگاه آوارگان خان یونس ساکن شدند. پس از ترور شیخ احمد یاسین رهبر حماس نیروهای اسرائیل، رهبری حماس در داخل جنبش به رنتیسی سپرده شد. در حالی که رنتیسی تنها 26 روز پس از شیخ احمد یاسین رهبری حماس را بر عهده داشت، در شب شنبه 7 آوریل 2004، اتومبیل او را در خیابان جلاء در منطقه الغفری در شمال غزه به وسیله موشک هلفایر بالگردهای جنگنده نیروی هوایی ارتش اسرائیل مورد هدف قرار گرفته و رنتیسی به همراه 3 تن از همراهان خود در سن 57 سالگی کشته شد.


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه: